Video

Aan het begin van mijn AV carrière werd  voor het vertonen van beelden, voor het grootste deel gebruik gemaakt van diaprojectoren. De opkomst van grootbeeld projectoren was al wel begonnen in de vorm van CRT-3-buis projectoren en LCD projectoren met een lichtopbrengst van minder dan 3000 ANSI Lumen. Ook werd soms een monitoren wall gebruikt voor beelden, maar zelden voor ook tekst.

Sinds dien hebben de projectoren steeds meer ANSI Lumen gekregen en ook een steeds grotere resolutie.

Ook de schakelapparatuur werd steed beter. Eerst de Screenpro 1 en 2 en de Encore om widescreens te maken. Dit zijn tegenwoordig de S3 en de E2 van Barco.
Ook AnalogWay heeft niet stilgezeten met de Ascender en de Aquilon.

Projectie

Projectie kan op veel verschillende manieren. Een projector op- of doorzicht op een scherm is een optie, maar er zijn ook meer uitdagende varianten waar ik ook ruime ervaring mee heb zoals widescreens met meerdere projectoren, op een ronde wand of een gebouw. Soms worden projectoren gestackt, het beeld over elkaar heen gelegd, om een grotere lichtopbrengst te krijgen. Projectoren verticaal plaatsen of naar beneden gericht om op de grond of een tafel o.i.d. te projecteren. De grote van het scherm is meestal een vast gegeven maar soms moet de afstand en welke lens er nodig is nog berekend worden. Vaak worden projectoren opgehangen in een truss en via netwerk aangestuurd, het video- en soms ook het netwerk signaal kan dan via een glasfiber aangesloten worden, zodat het signaal zonder verlies over grotere afstanden getransporteerd kan worden.

LED

LEDschermen kunnen in bijna alle denkbare formaten opgebouwd worden. De pixelpitch wordt ook steeds kleiner, zodat er ook voor kleinere formaten full HD of meer gerealiseerd kan worden. Bij Novastar heb ik een cursus gevolgd maar heb ook ervaring met verschillende andere schermen en systemen.

Switchers

Voor Analog Way heb ik twee certificaten gehaald, "certified LiveCore operator" en "certified LivePremier operator" voor de Ascender resp. de Aquilon. Verder veel ervaring op de S3 en E2. Ook met de Vista Spyder X20 heb ik gewerkt. Ook diverse andere Data en video mixers heb ik mij eigen gemaak. zoals bijvoorbeeld de Roland VR-50 of de BlackMagic Atem serie. Ook heb ik ruime ervaring met Dome Camera's